Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken.

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende ritmische en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot. En de resultaten zijn vaak verrassend.

MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er ruimte komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren.

De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress en ongezonde voeding (te veel suiker, te veel vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen, wat een ziekmakende invloed kan hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is, kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van de hiervoor beschreven symptomen, is MLD een prima behandelingsmethode voor en na operaties, bij kneuzingen, spier- en gewrichtsklachten en bij behandeling van hematomen en littekens, terwijl bij spataderen verlichting van de symptomen bereikt kan worden. Ook bij zogenaamde “rusteloze benen” kan MLD leiden tot een vermindering van klachten.

Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympaticus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen.

Om een nog gunstiger effect te bereiken, kan ik waar nodig mijn behandeling ondersteunen met het aanleggen van een elastisch tape.

De manuele lymfedrainage is zeker ook goed te combineren met andere massagetechnieken, zoals sportmassage.