Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken.

Het lymfestelsel is een prachtig en belangrijk systeem, omdat het ervoor zorgt dat de vele systemen in ons lichaam correct, efficiënt en optimaal werken.

Het werkt op vier deelgebieden

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende ritmische en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot. En de resultaten zijn vaak verrassend. De kracht van zacht en less is more is hier het motto. 

MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er ruimte komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren.

De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress en ongezonde voeding (te veel suiker, te veel vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen, wat een ziekmakende invloed kan hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is, kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

MLD biedt verder een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van de hiervoor beschreven symptomen, is MLD een prima behandelingsmethode bij:

Om een nog gunstiger effect te bereiken, kan ik waar nodig mijn behandeling ondersteunen met het aanleggen van een elastisch tape. Hiervoor zijn hele mooie constructies te bedenken. Crea Bea met tape.

De manuele lymfedrainage is zeker ook goed te combineren met andere massagetechnieken, zoals sportmassage.

Het lymfesysteem is in beginsel heel traag. Met mijn technieken zet ik het systeem aan tot harder werken.

Afhankelijk van de klacht zijn er vaak in het begin meerdere behandelingen kort op elkaar nodig wat daarna teruggebracht kan worden tot een periodieke onderhoud bijv. tussen de 4-6 weken.

Zorg goed voor jezelf en zet het vooral ook preventief in.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Of heb je vragen wat ik voor je kan doen met betrekking tot specifieke klachten?

Neem contact met mij op! dan kijken we samen naar de mogelijkheden!